Vehiculele noastre sunt echipate cu lumini de avertizare pentru a ne atrage atentia la eventualele probleme din interiorul vehiculului. Aceste lumini de avertizare sunt cu o conexiune directa la computer. Cand computerul detecteaza o problema cu unul dintre sistemele vehiculului, acesta va aprinde lampa de avertizare, pentru a va solicita sa verificati pentru o posibila reparatie. Uneori, problema poate sa nu fie exact ceea ce este iluminat, dar poate fi un sistem conectat la acesta.

Computerul se uita in principal la relee si, uneori, acest lucru este interpretat gresit. Acesta este motivul pentru care este o idee buna ca vehiculul sa fie diagnosticat de un electrician auto cu un computer, astfel incat sa poata gasi problema exacta si apoi sa o repare.

Toate luminile de avertizare sunt in tabloul de bord chiar in fata soferului. Iata diferite lumini de avertizare si ceea ce reprezinta acestea:

 • Lumina ABS – Aceasta semnaleaza ca pot exista probleme grave cu ABS si franele, iar acest lucru necesita atentie imediata.
 • Lumina airbag – Aceasta indica ca poate exista o defectiune a airbag-ului, s-ar putea sa nu se umfle corect sau sa se activeze fara avertisment.
 • Indicator luminos pentru baterie/incarcare – Aceasta indica ca bateria nu are suficienta incarcare. Ar putea fi conexiuni de cablu slabite sau o baterie descarcata.
 • Lumina de frana – ar putea fi o problema cu franele, cum ar fi uzura sau scaderea placutelor.
 • Lumina motor – Acestea pot fi motive diferite de la orice sistem electric pana la emisii, sau chiar la un senzor. Este intelept sa efectuati o diagnosticare daca becul motor se aprinde. si apoi sa va ocupati de remedierea problemei.
 • Lumina lichid de racire – Aceasta indica trei posibilitati – fie nivelul lichidului de racire este scazut, fie exista contaminari in lichid, fie e vorba de un circuit defect care se intampla uneori cand un senzor se stinge.
 • Lumina usii – in 99% din timp, aceasta inseamna ca o usa este intredeschisa.
 • Indicator pentru combustibil – Aceasta inseamna ca nivelul de combustibil este scazut. Cand se aprinde acest avertisment, este timpul sa mergeti sa alimentati cu combustibil.
 • Lumina de ulei – Aceasta inseamna ca exista fie presiune scazuta a uleiului, nivel scazut al uleiului, fie senzorul de ulei este pe duca.
 • Lumina frana de parcare – Aceasta inseamna ca frana de parcare este activata.
 • Lumina centura de siguranta – Aceasta indica ca unul sau mai multi pasageri nu poarta centura de siguranta.

Este recomandat ca intotdeauna sa acordati atentie luminilor de avertizare de pe panoul de bord, si sa vizitati un electrician auto pentru a investiga luminile aprinse, motivele din spatele lor, si pentru a le remedia in mod corespunzator intr-un service autorizat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *